
התוכנית
התוכנית שלנו מייצגת את המסע אותו נעבור לאורך השנה. המסע הזה יהיה מהנה, קשה ומאתגר. הקשיים יכולים להיות פיזיים - במסע או במד"ס, חברתיים - בהתמודדות בתוך הקהילה וגם כמובן לימודיים או אישיים. במכינה אנו מדברים הרבה על הפיכת הקושי לאתגר מתוך בחירה, על אחריות ומשמעות ועל למידה מכל רגע, מכל שלב, אתגר, הצלחה או כישלון במסע הזה. לכל חניך יש מדריכ\ה אישי\ת שמלווה אותו במהלך השנה ותומכת בתהליך הלמידה האישי שלו במכינה. העצמאות, ביחד עם הלמידה מההתנסויות והאתגרים הרבים שאנו מציבים בפני החניכים במהלך השנה, יעזרו לך לפתח אישיות עצמאית ובטוחה שאינה חוששת מהתמודדויות ואתגרים.

במכינה אנו מזמינים אתכם ללימוד מעמיק של תורת ישראל ומורשת הארץ במובנה הרחב. במהלך השנה נלמד נושאים שונים ומגוונים כמו פרשת השבוע, תלמוד, מנהיגות, סוגיות בחברה הישראלית, זהות, יהדות, פילוסופיה, כלכלה, בישול, מוסיקה וחברה, כתיבה יוצרת ועוד... בנוסף ללימוד השגרתי אנו יוצאים מעת לעת לסמינרים מרוכזים (הנבנים בשיתוף החניכים) בהם אנו חוקרים לעומק אזורים וסוגיות מפתח בחברה הישראלית ובזהות היהודית.מתודות הלימוד במכינה מגוונות- הרצאות לכל המכינה, שיעורים בקבוצות קטנות, למידה בחברותות, למידה אישית, יציאה לסמינרים. הלימוד במכינה אינו בית ספרי או אקדמי ואינו מתייחס לידע כמנותק וטכני אלא הוא כזה שמבקש לערב את החניך, לאתגר אותו לגבש את זהותו ועמדותיו. אנו רואים בתורה הזו שאנו לומדים יעד ושאיפה לקיומה בחיינו...
הלימוד במכינה

בספר בראשית (ב' טו) מסופר שכשאלוהים בורא את האדם הוא נותן לו משימה ביחס לעולם "לעבדה ולשמרה". בתפילת "עלינו לשבח" אנו מייחלים " לתקן עולם במלכות שדי" . אנו פועלים במכינה מתוך תפיסה של שליחות ואחריות. לעולם כולו, לחברה שמסביבנו בפרט ולעתידם של מדינת ישראל והעם היהודי. מתוך התפיסה שכל בני האדם נבראו בצלם אלוהים שליחותינו ואחריותנו הן כלפי כל הסובבים אותנו. החיים במרחב העירוני של יפו מהווים הצצה לחברה בישראל וחברי המכינה חיים בעיר וחשים חלק מתושביה. בתכנית ההתנדבות שלנו, לה אנו מקדישים שעות רבות מידי שבוע, אנו מתנדבים עם כלל האוכלוסייה החיה ביפו- יהודים וערבים, מהגרי עבודה ופליטים, ילדים וקשישים ועוד... בנוסף להתנדבות הקבועה אנו מזמינים את החניכים כפרטים ליזום פרויקט התנדבותי משלהם ואת המכינה כקהילה לצאת, בדרכים שונות, ולהשפיע על דמותה של החברה בישראל.
עשייה חברתית

אברהם יהושע השל (רב והוגה דעות יהודי בארה"ב, המאה ה-20) כתב : " היהדות היא דת של הזמן ותכליתה קידוש הזמן… ניתן לאפיין את הפולחן היהודי כאמנות הצורות המשמעותיות שבזמן – כאדריכלות הזמן". במכינה אנו מבקשים לחוש ביחד, כקהילה, את שעון הזמן ולוח השנה העברי. אנו מציינים בטקסים את השבתות (קבלות שבת), החגים והמועדים, ימי הזיכרון וימי השמחה וההודאה. אנו עושים זאת, כמו גם בחלק מהבקרים במכינה, על ידי תפילה ששואבת מהסידור המסורתי ומשלבת שירה עברית מודרנית, קטעי השראה וביטוי אישי של החניכים. במהלך השנה מתנסים החניכים בבניית והובלת טקסים ומעמדים כדרך לחוויות רוחניות, לשיח עם המסורת היהודית ועם העולם, כמקום בו הקהילה פוגשת את עצמה- שרה ומתפללת ביחד וכנתיב אינטימי לשיח של כל חניך עם ה"עצמי" שלו.
יהדות ומעגל השנה

חיי קהילה ועצמאות
החיים במכינה מתבססים על עצמאות ברמה גבוהה וחניכי המכינה אחראים על התפקוד היום יומי- ניהול הלו"ז השוטף, בישול ארוחות והובלת פרויקטים משמעותיים בקהילה. חיי המכינה והקהילה מתבססים על עבודה (קשה) ולקיחת אחריות של החניכים על החיים המשותפים במכינה. כל חניך פעיל באחת מהועדות המנהלות את מרכיבי הפעילות השונים במכינה- בית, טיולים, גיוסים, ספורט, קשרים עם הקהילה שמסביב, אקולוגיה ונוי, תרבות ורוח ועוד.... במכינה את/ה חש/ה ולומד/ת שכפרט את/ה חלק מדבר גדול יותר ממך- הקהילה. קהילת החניכים הזו שותפה אתך בחיים במכלול החיים של המכינה- אכילה, לינה, לימודים, התנדבות, מסעות, סמינרים... כל פרט במכינה מאותגר ונבחן על פי יכולתו להשתלב ולתרום לקהילה בה הוא חי. עם הקהילה אנו מציינים במעמדים וטקסים את האירועים המרכזיים והמועדים במעגל השנה- שבתות, חגים, ימי זיכרון. בקהילה הזו תמצא/י את מעגל התמיכה לאירועים והחוויות שתעבור/י במהלך השנה. על פי תפיסתנו של חיים יהודיים מלאים- רק דרך הקהילה ניתן לחוות את החיים במלואם.

ההכנה לצבא היא אחד מצירי העבודה השנתית במכינה. למעשה- רוב ההתנסות במכינה תורמת ומכינה את הבוגר לשירות צבאי משמעותי - החיים במסגרת ולצד חניכים רבים, ההתמודדות עם אתגרים ומשימות, העמידה בלו"ז ועוד.. בנוסף אנו מקיימים סדרה של אירועים וסמינר שמעצימים את יכולת החניכים: סמינר ניווטים, סדרות שטח, שבוע צבא בו אנו החניכים מתאמנים שבוע בבסיס צבאי וימי הכנה צבא בהם אנו שומעים מפי בוגרים על תפקידים בצבא, על דילמות ועל אתגרים. מלבד הצד הפיזי (אימוני כושר גופני) אנו רואים חשיבות גם בהכנה המנטלית והמוסרית לצבא. בעינינו הכנה לצבא כוללת הכנה ערכית ומוסרית להתמודדות עם המציאות המורכבת. אנו עוסקים בהתמודדויות שהצבא מציב ובדילמות הפיקודיות והמוסריות הכרוכות בשירות בצבאי. בוגרי המכינה מביאים תפיסות אלו לשירותם הצבאי וכתוצאה מכך מביאים את עצמם לידי ביטוי בתפקידים פיקודיים שונים.
הכנה לצבא

שנה ב'
שנה ב' היא תכנית המשך לשנת הלימודים הראשונה במכינה קדם צבאית ואורכה כחצי שנה (אוגוסט- פברואר). בשנה א' נוצר בסיס הידע (מדינת ישראל, חברה ישראלית, יהדות) וניתן דגש רב על אחריות של הפרט והקבוצה. שנה ב' מאפשרת לחניכים רציניים ומחויבים להמשיך את התהליך, להעמיק אותו ולהתרכז בעיקר בלמידה ועשייה חברתית ברמה גבוהה. בשנה ב' תמצאו קבוצה אינטימית ואיכותית שמונה כ - 15 חניכים שנבחרו בקפידה. הקבוצה הקטנה מאפשרת שיח אינטימי ומשמעותי, מנהלת את חייה - דירה וסדר יום, בעצמאות רבה. הבסיס שנוצר בשנה א' ביחד עם הקבוצה הקטנה מאפשרים לימוד ברמה גבוהה ושיח קרוב ונוקב עם המורים. השיעורים מתבססים על למידה אישית או בחברותות ועל שיח בית מדרשי ער בין החניכים למורים ובינם לבין עצמם. שנה ב' הנה קבוצת פעולה ועשייה בשדה החברתי. הקבוצה בוחרת את כיווני ותכני העשייה בתוך המכינה וברחבי יפו. סמינרים מאתגרים: שבוע הישרדות וניווטים, שבוע מסע עצמאי, שבוע "חוצה ישראל" ועוד.